تامین مالی از مهم ترین موضوعات کسب و کارهاست و توسعه تامین مالی و ابزارهای ان نقش حیاتی در رشد کسب و کار دارد. در دنیای امروز شرکت ها تمایل دارند تا از ابزارها و روش های نوین استفاده کنند و مشاوران مالی با تجربه و تخصصی که دارند تلاش میکنند تا سرمایه مورد نیاز برای فعالیت های اقتصادی و سرمایه گذاری شما را به روشی نوین و کارآمد تامین کنند. روش های تامین مالی نوین به شرکت های خصوصی این امکان رو داده تا در طرح های زیربنایی و عمومی مشارکت کنند.
دو نمونه از اوراق مشتقه به نام های اختیار معامله و قراردادهای تحویل آتی میباشند که هم اکنون در حجم وسیعی در بازارهای مالی سراسر دنیا مورد دادوستد قرار میگیرد. قرارداد های اختیار معامله مانند قراردهای اتی میباشد با این تفاوت که خریدار قرارداد تعهدی در قبال اجرای تعهد در زمان سررسید ندارد، اگر خریدار در زیان باشد میتواند قرارداد را اجرا نکند. اما در قرارداد های اتی اینگونه نیست و خریدار و فروشنده در هر دو طرف متعهد به اجرای قرارداد در هر شرایطی میباشند، سود یا زیان.
قرارداد تحویل آتی، قراردادی است که در مورد خرید و فروش یک دارایی مشخص (کـــالا یا اوراق بهــــادار) بین دو شخص حقیقی یا حقوقی منعقد میگردد. در قرارداد، نوع کالا یا ورقه بهادار، میزان، قیمت مورد توافق، زمان و مکان تحویل قید میگردد. یک طرف قرارداد خریدار است که متعهد میشود دارایی مورد معامله را در زمان و مکان مشخص به قیمت معین خریداری نماید. طرف دیگر قرارداد متعهد به فروش آن دارایی طبق شرایط مندرج در قرارداد است.
گواهی سپرده ابزار قابل معاملهای است که توسط بانک سپردهگذار در بازارهای بینالمللی یا داخلی منتشر میشود. هر گواهی سپرده نماینده تعداد مشخصی از سهام عادی یک شرکت است که مسئولیت سپردهگذاری و مراقبت از آن بر عهده یک شخص خاص است.
اوراق مشارکت همان اوراق قرضه است که مطابق قانون بانکداری اسلامی منتشر میشود. در نظام مشارکت که انواعی دارد، صاحب پسانداز به جای دادن قرض و گرفتن بهره، کل یا بخشی از سرمایه مورد نیاز مؤسسه اقتصادی را تأمین میکند و بر اساس توافق با کارفرما، در سود و زیان آن شریک میشود و در پایان هر دوره مالی، پس از کسر هزینهها، سود به دست آمده بر حسب نسبتهایی که در قرارداد توافق شده، بین صاحب سرمایه و عامل اقتصادی (کارفرما) تقسیم میشود. اوراق مشارکت معمولاً سودهای متغیری را موجب میشوند و از آن جا که بر مبنای مضاربه یا شراکت هستند، سود معینی را ضمانت نمیکنند. بنابراین با توجه به تعریف اوراق مشارکت و جایگزینی مفهوم سود علیالحساب به جای سود قطعی به نظر میرسد مشکل شرعی اوراق قرضه برای اوراق مشارکت وجود نداشته باشد.
تسهیلات رهنی عبارت است از تسهیلات بانکی مبتنی بر دارایی دینی با سررسید بیش از یک سال که به منظور خرید زمین و ساختمان اعطا شده است (سازمان بورس و اوراق بهادار، ۱۳۸۷).
صکوک همان ابزارهای بدهی اسلامی است که در دهه گذشته ۱۰ تا ۱۵ درصد رشد داشته اند.